Istnieje wiele czynników, które wywołują stres w pracy. Niektóre z nich nie są w pełni zależne od nas, jak choćby strach przed zwolnieniem czy nieporozumienia między współpracownikami, ale są też takie, które możemy całkowicie wyeliminować, np. nieco modyfikując sposób odżywiania.
Długotrwały stres to nie norma
Odczuwanie stresu w pracy to dla wielu z nas normalne zjawisko. Jak wiadomo, umiarkowany stres w niektórych sytuacjach może działać mobilizująco. Jednak według badań coraz więcej Polaków cierpi z powodu chronicznego stresu w pracy, który odbija się niekorzystnie nie tylko na efektywności w pracy, ale także życiu osobistym i zdrowiu. Długotrwały stres może mieć dla ludzkiego organizmu druzgocący wpływ, mimo to często przechodzimy nad tym stanem do porządku dziennego. Zapominamy o tym, że o poprawę odporności psychicznej i fizycznej na stresujące czynniki możemy zadbać w bardzo prosty sposób – spożywając odpowiednie produkty spożywcze.
Naczynie do gotowania na parze na ratunek
Wcale nie chodzi tu o radykalne zmiany stylu odżywiania, na które nikt z zapracowanych nie ma czasu, ani ochoty. Według dietetyków, aby odczuć mniejszą podatność na stres, wystarczy jeść regularnie drugie śniadanie o stałej porze. Z kolei w diecie zestresowanego powinno znaleźć się: chude mięso, orzechy, nasiona, owoce i warzywa, a zwłaszcza brokuły, brukselka i papryka. Idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych i poddanych działaniu stresu jest gotowanie na parze. Aby przyrządzić zdrowy, pełnowartościowy, a przy tym lekkostrawny posiłek, który naładuje nasze akumulatory na cały dzień, wystarczy przygotować ulubione składniki, naczynie do gotowania na parze i znać orientacyjny czas gotowania. Na parze jedzenie przyrządza się samo, a do tego zachowuje bogactwo witamin i minerałów, które w stresujących sytuacjach są niezastąpionym źródłem mocy dla naszego organizmu.