0

Strzecha na pokrycie dachowe – czy to dobry pomysł?

Dach ze strzechy jest ciepły, szczelny, ekologiczny i trwały, a do tego nadaje budynkowi niesamowitego uroku. Właśnie dlatego tego rodzaju rozwiązanie powoli wraca do łask, i choć nadal decydują się na nie najodważniejsi, z pewnością nie żałują swojej decyzji. Jakie są najważniejsze zalety zastosowania trzciny na poszycie dachu?

W dawnych czasach strzecha była najczęściej występującym rodzaj pokrycia dachowego. W okolicach rolniczych wykonywało się dachy ze słomy, a w leśnych z kory świerkowej. Trzcina służyła do przykrycia domu szczególnie w miejscach błotnych, i to właśnie ona jest wykorzystywana do produkcji dzisiejszych dachów ze strzechy. Słowem, do wykonania dachu ludzie wykorzystywali to, co było najłatwiej dostępne w ich okolicy, choć wcale nie oznacza to, ze tego rodzaju dachy nie były solidne. Wręcz przeciwnie! Krycie domu strzechą miało wiele zalet.

Naturalna izolacja – chroni przed zimnem, nie nagrzewa się latem

Po pierwsze, dach tego typu był dla domu naturalnym izolatorem. Temperatura wewnątrz nie spadała poniżej 10 stopni Celsjusza, a latem wnętrze nie nagrzewało się zbyt mocno, co jest problemem w przypadku dachów z blachy lub materiałów bitumicznych. Działo się tak ponieważ strzecha ma niski współczynnik przewodzenia ciepła. Strzecha nie wymaga także dodatkowego docieplania, jej współczynnik k wynosi 0,032.

Trwałość na długie lata

Kolejnym atutem takiego rozwiązania jest jego wysoka trwałość. Dach ze strzechy wytrzymuje bez remontu aż 30 lat. Jedynie Kalenice i podokienniki trzeba remontować i uszczelniać co 10 lat.

Dach ze strzechy – najważniejsze informacje:

Przy projekcie dachu należy uwzględnić, że jego spad powinien wynosić 40 stopni oraz konieczność zachowania bezpiecznej odległości drewnianych elementów od przewodów spalinowych, zgodnych z normami wykończenia kominków, instalacji odgromowej, elektrycznej.

Dom kryty trzciną musi stać w odpowiedniej odległości od budynków z dachami rozprzestrzeniającymi ogień i od granicy działki.

Do wyrobu płyt mat i rac dekarskich najlepiej nadaje się trzcina cięta późną jesienią, po pierwszych przymrozkach albo na początku zimy, ponieważ ścięta wcześniej łatwo się łamie.

Dodaj komentarz