0

Garnki do zdrowego gotowania – które opłaca się kupować?

Zdrowe odżywianie to nie tylko ekologiczne produkty spożywcze i unikanie chemicznych dodatków – bardzo ważny jest także sposób przygotowywania potraw, a przede wszystkim dobre garnki. Które garnki do zdrowego gotowania rzeczywiście opłaca się kupić?

Moda na zdrowy styl życia zagościła u nas na dobre. Coraz więcej osób zaczyna zdawać sobie sprawże z tego, jak ważna jest regularna aktywność fizyczna, wysypianie się, równowaga między pracą a życiem prywatnym i oczywiście – zdrowe odżywianie. Wbrew pozorom spełnienie ostatniego warunku wcale nie jest takie proste i nie wyłącznie chodzi o dostęp do zdrowej żywności, ani nawet o konieczność zmiany nawyków żywieniowych. Aby odżywiać się naprawdę zdrowo, równie ważny jest odpowiedni sposób przyrządzania posiłków, a do tego bardzo często potrzebne są odpowiednie naczynia.

Garnki dobrej jakości, które umożliwiają gotowanie w zdrowy sposób to oczywiście pewien wydatek, ale jeśli dokonamy właściwego wyboru, taka inwestycja z pewnością się nam zwróci – zdrowie, a przy okazji lepszy smak jedzenie z pewnością są tego warte. Jakie rodzaje garnków do zdrowego gotowania są dostępne na rynku i które nich najbardziej opłaca się kupić?

Stalowe
Garnki wykonane ze stali szlachetnej mają wiele zalet, ale dla fanów zdrowego stylu życia szczególnie istotny będzie fakt, że stal nie wchodzi w reakcje z jedzeniem. W garnkach stalowych możne gotować zdrowo i ekologicznie pod warunkiem, że jest to stal szlachetna – bezpieczna i antyalergiczna. Wiele na ten temat można dowiedzieć się czytając opinie o naczyniach Philipiak (tutaj).

opinie o naczyniach Philipiak
fot. pieknowdomu.pl

Aluminiowe
Jakiś czas temu głośno było o szkodliwości tych garnków z powodu wydzielającego się podczas gotowania aluminium, jednak wysokiej jakości garnki aluminiowe są nie tylko bezpieczne, ale także bardzo praktyczne. Aluminium anodowane, pokryte specjalnymi powłokami nie przenika do żywności, dlatego można go używać bez obaw o swoje zdrowie.

opinie o naczyniach Philipiak
fot. chasseur.pl

Żeliwne
Są bardzo trwałe i niestety sporo ważą, ale najważniejsze jest to, że podczas gotowania w tych garnkach wydziela się cenne dla zdrowia żelazo. Garnki żeliwne powinny zainteresować zwłaszcza osoby narażone na anemię i niedobory tego pierwiastka.

Oczywiście, na rynku mamy więcej rodzajów garnków, w których można przyrządzić zdrowe i pyszne posiłki (np. miedziane lub szklane), jednak wymienione wyżej należą do najlepiej sprawdzonych i najchętniej kupowanych.

Tags:

Dodaj komentarz