Wiele pomysłów na własny biznes dotyczy otworzenia mniejszej lub większej albo bardziej lub mniej profesjonalnej restauracji. Różnorodność i jakość serwowanego w niej menu, jej wystrój i atmosfera zależeć będą od naszych umiejętności zarządzania i upodobań kulinarnych. Tym niemniej układając biznesplan restauracji nie możemy pominąć kosztów wyposażenia w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, który pomoże nam odnieść kulinarny sukces i zawalczyć o gusta klientów na rynku. Aby zoptymalizować wydatki na ten cel warto porównać ceny u najbardziej wyspecjalizowanych dostawców artykułów gastronomicznych. Oto kilka pozycji do umieszczenia w gastronomicznym biznesplanie:
- Profesjonalny sprzęt gastronomiczny do przygotowywania i podawania dań – to bardzo istotny element biznesplanu i ko wie czy nie najbardziej kosztowny, bo w jego skład wchodzić będzie zakup profesjonalnej kuchni albo pieca do pizzy w zależności od specyfiki restauracji oraz drobniejsze urządzenia kuchenne, takie jak mikrofalówka, opiekacz, grill oraz toster. Inwestycja w nowoczesny sprzęt da możliwość szybszego i bardziej ekonomicznego przygotowana dań. Do tego dodać trzeba koszty zakupu serwisów obiadowych i kawowych do podawania dań i deserów gościom na stoły.
- Profesjonalny sprzęt gastronomiczny do przygotowywania i podawania napojów – nie ma dobrej restauracji bez towarzyszącym posiłkom napojów oraz kawy i herbaty na ich zakończenie. Dlatego zainwestowanie w dobrej jakości ekspres kawowy, zdolny w jednym czasie przygotować sporą ilość filiżanek aromatycznego napoju, wydaje się koniecznością. Niezbędne będą także zaparzacze i warniki wziąwszy pod uwagę popularność herbaty w naszym kraju.www.makro.pl
- Sprzęt do przechowywania – aby produkty spożywcze były przechowywane w odpowiednich warunkach, trzeba zabezpieczyć się szafy i nadstawki chłodnicze. Z kolei bemary, kociołki i podgrzewacze nie pozwolą gotowym daniom zbyt szybko wystygnąć, a lady chłodnicze – wyeksponować na przykład garmażerkę na widok klientów.
- Urządzenia do czyszczenia – zachowanie właściwego poziomu higieny na zapleczu, to warunek konieczny do spełnienia w lokalach gastronomicznych. W tym celu potrzebny będzie zakup nowoczesnych zmywarek, które wydajnie i szybko zmyją całą zastawę.
- Meble do wyposażenia – zupełnie innego rodzaju meble kupić trzeba będzie na salę dla gości, a zupełnie inne na zaplecze, gdzie staną szafy ze stali nierdzewnej i kwasoodpornej. Jeśli będzie taka konieczność, można je będzie zaprojektować na wymiar, zgodnie z rozmiarami kuchni.
Więcej na temat profesjonalnego sprzętu gastronomicznego przydatnego w każdej nowej i już działającej restauracji dowiedzieć się można tutaj: https://www.makro.pl/swiat-produktow/wyposazenie-kuchni/sprzet-gastronomiczny