Cały czar i smak kawy latte macchiato zawarty jest w sposobie jej podania. Gdyby przyrządzić ją odrobinę inaczej lub choćby podać w porcelanowej filiżance zamiast w specjalnie do niej zaprojektowanej szklance, efekt byłby niezadowalający. Żeby w pełni delektować się tym pysznym napojem na bazie kawy i mleka trzeba przede wszystkim wiedzieć jak go przygotować, a potem jak go podać.
Przygotowanie latte macchiatto
Niewprawny barista zapewne popełni kilka błędów na początku, jednak wraz z doświadczeniem nabierze pewności ruchów i przygotowane przez niego latte macchiatto będzie miało idealny smak i wygląd. Po pierwsze musi się nauczyć odpowiednio spieniać mleko. Na szczęście dziś nie musi tego robić ręcznie, bo większość ekspresów do kawy wyposażona jest w spieniacze mleka. Po drugie powinien wiedzieć jak przygotować prawdziwe aromatyczne i esencjonalne espresso, które następnie zdecydowanym ruchem wleje na warstwę spienionego uprzednio mleka. Wreszcie trzecią warstwę utworzy na wierzchu pianka z mleka.
Podanie latte macchiatto
Ceremoniał przygotowania latte macchiato wymaga odpowiedniej oprawy. Efekt trójwarstwowego napoju zniknąłby bez śladu gdybyśmy podali go w nieprzezroczystym naczyniu, takim jak kubek czy filiżanka. Dlatego właśnie do podania latte macchiato używa się specjalnie zaprojektowanych szklanych naczyń, charakterystycznie rozszerzających się ku górze i z wygodnym szklanym uszkiem z boku. Prawdziwi esteci lubią jeszcze dodatkowo ozdobić piankę posypując ją z góry cynamonem lub tartą czekoladą i nadając wiórkom wybrany kształt za pomocą szablonu.
Jeśli do maestrii baristy jeszcze wam daleko i póki co wolicie wyręczyć się sprytnym ekspresem, który wykona za was całą pracę z kawą latte macchiato, polecam ten tutaj: https://www.dolce-gusto.pl/latte-macchiato
źródło obrazka wyróżniającego: blog.nps-mix.p