Połączenie zawodu z pasją marzy się pewnie większości z nas. Gdy dodatkowo daje on widoki na pewną, finansową przyszłość, nie pozostaje nic innego niż wprowadzić marzenie w życie. Takim wymarzonym zawodem dla niektórych z nas może okazać się na przykład zawód baristy, który pozwala rozwijać zamiłowanie do smaku i aromatu kawy dając realne szanse na zatrudnienie, a kto wie, może nawet w przyszłości pozwoli na otwarcie własnej kafejki lub palarni kawy.
Dla osób z pasją do kawy
W przypadku baristy, rzecz jest oczywista; nie da się przyrządzać pysznej kawy, która urzeknie gusta nawet najbardziej wymagających kawoszy tylko za pomocą wydajnych urządzeń takich jak ekspres do kawy, spieniacz do mleka lub inne akcesoria do ekspresu; tu potrzebne jest zaangażowanie i talent, czyli krótko mówiąc pasja. Baristą nie może zatem zostać każdy z nas. Jeśli zamierzamy profesjonalnie zająć się przyrządzaniem kawy, lepiej zastanówmy się, czy rzeczywiście mamy do tego smykałkę i czy mamy na tyle wyczulone zmysły, by zgłębiać tajniki smaku i aromatu różnych gatunków kawy. Zimna kalkulacja w tym wypadku się nie sprawdzi.
Profesjonalne podejście do kawy
Rozważywszy kwestie predyspozycji i zainteresowań zawodem baristy, możemy zacząć się rozglądać za odpowiednim kursem, który pozwoliłby nam zdobyć wymagane kwalifikacje. Okazuje się, że tego typu szkoleń jest całkiem sporo, zwłaszcza w największych miastach w Polsce. Podczas kursów baristycznych na różnych poziomach zaawansowania, omawiane są między innymi następujące zagadnienia:
- profesjonalne zasady parzenia kawy takie jak espresso, latte macchiato, cappuccino,
- alternatywne metody przyrządzania kawy z użyciem zaparzaczy CHEMEX, dripów oraz aeropressów,
- historia kawy, wiedza o jej uprawie, obróbce i wypalaniu
- obsługa i konserwacja profesjonalnych urządzeń powszechnie występujących w kawiarniach, takich jak ekspresy do kawy z akcesoriami oraz spieniacze do mleka i inne,
- umiejętność sensorycznej oceny kawy, zdobyta oczywiście w trakcie licznych degustacji,
- sztuka podawania kawy i jej ozdabiania.
Wiązanie przyszłości z kawą
Posiadając tytuł profesjonalnego baristy po ukończeniu kursu otwiera się przed nami sporo możliwości. Niektóre z nich wiążą się z naprawdę sporymi zarobkami. Renomowane lokale gastronomiczne poszukują specjalistów od kawy, bo dzięki nim zyskają prestiż i uznanie klientów. Specjalizacja w tak wąskim zakresie usług to dobre rozwiązanie, a osiągnięcie mistrzostwa pozwoli na wyrobienie sobie marki na rynku. Z takiej pozycji łatwiej będzie zdobyć klientów do własnej kawiarni lub wprowadzić modę na picie kawy według własnego pomysłu.
źródło obrazka wyróżniającego: http://www.orlandomagazine.com/