Chyba nie ma bardziej nośnego tematu w tym roku niż koronawirus. Zagrożenie zakażeniem jest ogromne, w związku z czym warto wykorzystać każdy możliwy sposób, który pozwoli nam przetrwać w tym trudnym czasie. I choć żadna dieta nie chroni przed zakażeniem, to w tym szczególnym okresie warto szczególnie zadbać o wzmocnienie naszego organizmu. Jak to zrobić? Opisujemy w tym artykule!
Komu grozi COVID-19?
Zagrożenie jest niestety realne. Dotyczy osób w każdej grupie wiekowej, choć przebieg choroby nie musi być wcale jakoś bardzo groźny u większości ludzi. Warto jednak przedsięwziąć wszystkie możliwe sposoby ochrony – pamiętajmy bowiem o tym, że koronawirus wciąż jest zjawiskiem w dużym stopniu niezbadanym, a co za tym idzie, nie do końca wiadomo, jakie są jego następstwa.
Jak dieta pomaga odporności?
Istnieje kilka sposobów na to, by przez dietę wzmocnić naszą odporność. Bardzo istotne jest włączenie do codziennego menu produktów, jakie są w stanie pomóc naszemu układowi odpornościowemu. Jednym z najważniejszych elementów zdrowej diety jest beta-karoten. Działanie tej substancji jest o tyle korzystne, żę przemienia się w witaminę A, która pozwala na wzmocnienie organizmu w przypadku, gdy znajdą się w nim różnego typu toksyny.
Gdzie znajdziemy beta-karoten? Przede wszystkim takie produkty jak marchewka, bataty, szpinak, brokuł, dynia, ale takżę mango czy morele.
Witamina C – strażnik naszej odporności
Nie od dziś wiadomo, że witamina C jest niezbędna do budowania odporności. Warto o tym pamiętać również w dobie koronawirusa. Dlaczego ta właśnie substancja jest dla naszego ciała tak korzystna? Jej rolą jest wspomaganie rozbijania limfocytów na różne typy. To proces niezbędny do tego, aby wywołana została odpowiednia reakcja immunologiczna w organizmie.
To jeszcze nie wszystko. Witamina C w ciele buduje odporność również przez to, że zwiększa liczbę przeciwciał w naszej krwi. Są badania które dowodzą, że wystarczy w ciągu doby dostarczyć 200 g witaminy C, aby skrócić okres przeziębienia.
Gdzie znajdziemy witaminę C w dużych ilościach? Jednym z największych źródeł tej substancji są cytrusy wszelkiego typu. Takie owoce jak choćby kiwi, pomarańcze czy grejpfruty to jedne z najważniejszych źródeł tej substancji. ZNajdziemy ją również w papryce (zarówno zielonej, jak i czerwonej), ale także w kapuście, kalafiorze czy brukselce.
Witamina D – i płucom lżej!
Jak powszechnie wiadomo, nasze ciała same produkują witaminę D. Im dłuższa ekspozycja na słońce, tym więcej tej witaminy jest w stanie wyprodukować nasz organizm. Oczywiście, nie wolno przesadzać, ponieważ promienie słoneczne też potrafią być szkodliwe – zwłaszcza dla skóry.
Niemniej warto pamiętać o tym, że witamina D jest dla układu odpornościowego niezbędna. Odgrywa ona ogromną rolę w produkcji białka, które z kolei jest w stanie likwidować bakterie i wirusy. A to jeszcze nie wszystko – warto wspomnieć o wpływie witaminy D na aktywność oraz liczbę limfocytów NKT – to bardzo ważne dla powstrzymania patogenów.
Gdzie znajdziemy witaminę D? Przde wszystkim w tłustych rybach, ale takżę w jajkach, mlejku czy serach. Sporym źródłęm są też grzyby czy tofu, a takżę produkty oparte o mleko roślinne.
Powtórzymy – niedobór witaminy D to słabszy układ odpornościowy. W rezultacie znacznie wzrasta ryzyko infekcji, również chorób górnych dróg oddechowych.
Co z probiotykami?
Na pewno nie zaszkodzą. Warto sięgać szczególnie po te, które znajdziemy w produktach typu jogurty czy kefiry. Na pewno nie zaszkodzi sięgnąć po kiszonki: kapustę, ogórki, chleb na zakwasie.
A co z suplementami diety? One również nie wyrządzą szkody. Zanim jednak sięgniemy po konkretny produkt, można zasięgnąć opinii na jego temat w Internecie i przede wszystkim sprawdzić skład.
Woda!
Nie zapominajmy o tym, jak ważne jest nawodnienie organizmu. Niewielkie odwodnienie naszego ciałą ma negatywny wpływ na kondycję. Warto zatem regularnie sięgać po różne produkty zawierające wodę. I nie chodzi tu już tylko o wodę butelkowaną, ale również wszelkiego typu produkty bogate w tę ciecz. Owoce, warzywa czy zupy powinny być obowiązkowym elementem naszego codziennego menu.
Słowo na koniec
Niestety, póki co, a mamy wrzesień 2020, nie istnieje żaden skuteczny sposób na całkowite uniknięcie zakażenia koronawirusem. Możemy jednak to ryzyko wydatnie zmniejszyć , nie tylko poprzez stosowanie odpowiedniej diety, ale również wszelkiego rodzaju działania prewencyjne. I nie chodzi tu wyłącznie o stosowanie dystansu społecznego, ale przede wszystkim o higienę. Najbardziej narażone są ręce – trzeba je regularnie dezynfekować środkami na bazie wysokoprocentowego alkoholu (przynajmniej 60%).
Kolejna kwestia – wysypiajmy się. Brak odpoczynku również ma wpływ na kondycję organizmu. Unikajmy sytuacji stresogennych oraz nerwowych. W tym szczególnym czasie nie wolno też lekceważyć jakichkolwiek objawów infekcji. Jeżeli się pojawią, lepiej zostać w domu i obserwować je – aby nie roznosić zakażenia dalej.