0

Strzecha na pokrycie dachowe – czy to dobry pomysł?

Dach ze strzechy jest ciepły, szczelny, ekologiczny i trwały, a do tego nadaje budynkowi niesamowitego uroku. Właśnie dlatego tego rodzaju rozwiązanie powoli wraca do łask, i choć nadal decydują się na nie najodważniejsi, z pewnością nie żałują swojej decyzji. Jakie są najważniejsze zalety zastosowania trzciny na poszycie dachu?

W dawnych czasach strzecha była najczęściej występującym rodzaj pokrycia dachowego. W okolicach rolniczych wykonywało się dachy ze słomy, a w leśnych z kory świerkowej. Trzcina służyła do przykrycia domu szczególnie w miejscach błotnych, i to właśnie ona jest wykorzystywana do produkcji dzisiejszych dachów ze strzechy. Słowem, do wykonania dachu ludzie wykorzystywali to, co było najłatwiej dostępne w ich okolicy, choć wcale nie oznacza to, ze tego rodzaju dachy nie były solidne. Wręcz przeciwnie! Krycie domu strzechą miało wiele zalet.

Naturalna izolacja – chroni przed zimnem, nie nagrzewa się latem

Po pierwsze, dach tego typu był dla domu naturalnym izolatorem. Temperatura wewnątrz nie spadała poniżej 10 stopni Celsjusza, a latem wnętrze nie nagrzewało się zbyt mocno, co jest problemem w przypadku dachów z blachy lub materiałów bitumicznych. Działo się tak ponieważ strzecha ma niski współczynnik przewodzenia ciepła. Strzecha nie wymaga także dodatkowego docieplania, jej współczynnik k wynosi 0,032.

Trwałość na długie lata

Kolejnym atutem takiego rozwiązania jest jego wysoka trwałość. Dach ze strzechy wytrzymuje bez remontu aż 30 lat. Jedynie Kalenice i podokienniki trzeba remontować i uszczelniać co 10 lat.

Dach ze strzechy – najważniejsze informacje:

Przy projekcie dachu należy uwzględnić, że jego spad powinien wynosić 40 stopni oraz konieczność zachowania bezpiecznej odległości drewnianych elementów od przewodów spalinowych, zgodnych z normami wykończenia kominków, instalacji odgromowej, elektrycznej.

Dom kryty trzciną musi stać w odpowiedniej odległości od budynków z dachami rozprzestrzeniającymi ogień i od granicy działki.

Do wyrobu płyt mat i rac dekarskich najlepiej nadaje się trzcina cięta późną jesienią, po pierwszych przymrozkach albo na początku zimy, ponieważ ścięta wcześniej łatwo się łamie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.